qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

qLife

qLife je kvartalni stručni časopis za liderstvo i organizacijski razvoj koji se ostvaruje u suradnji portala Quantum21.net i partnera. Jedinstveni je izvor znanja liderima i menadžerima na svim organizacijskim razinama, u sva tri sektora: poslovnom, javnom i neprofitnom.

U časopisu se objavljuju mudre poruke i promišljanja vodećih svjetskih stručnjaka koje pomažu izgradnju zdravog društva i konkurentnog gospodarstva.

Pozitivne devijacije

No. 42, Ljeto 2019. Jedno od ključnih obilježja tradicionalnog hijerarhijskog mentaliteta kultura je vrlo uskog dijapazona moći kada nekolicina formalnih lidera zadržava za sebe svu moć promišljanja i odlučivanja čime se nesvjesno uništavaju intelektualni, duhovni i emocionalni kapaciteti sustava neophodni za adaptivno prilagođavanje. Čineći tako, u neizvjesnoj borbi s konkurencijom lideri se zapravo oslanjaju na individualne kapacitete uske grupe ljudi umjesto na kolektivne kapacitete cjeline sustava. Tako dolazimo do nevjerojatnog paradoksa: unatoč tome što organizacije troše ogromna sredstva na „razvoj ljudskih potencijala“ zbog tradicionalnog mindseta iste organizacije vlastite ljude nerijetko ništa ne pitaju.

Svjesno liderstvo

No. 41, Proljeće 2019 Posljednjih sedamdesetak godina nastavljamo promovirati lidere na visoke položaje u organizacijama i društvu prvenstveno na osnovu  umno-tehničkih vještina i kompentencija (čak nam ni to ne uspijeva jer informacije s terena pokazuju da se najčešće napreduje na osnovu izražene, nerijetko i bolesne ambicije, uspješnog „self-impression managementa“ i učinkovitog igranja „političkih igara“) te pritom zaboravljamo na jasne upute drevnih doktrina koje nam tisućljećima kazuju isto: istinske liderske sposobnosti i vrline u potpunosti su rezultat razvoja svjesnosti pojedinca!

Klasici VI

No. 40, Zima 2019. Etičko postupanje lidera vrlo je rastezljiv, multidimenzonalan i kompleksan pojam koji transcendira uobičajeno nezrelo poimanje etike kao fenomena koji uzrokuje, laički rečeno, to „da se svi super osjećaju i da se svi vole“. Iako je takvo stanje „sveopćeg zadovoljstva“ liderovim odlukama možda moguće u slučaju jednostavnih situacija uskog područja utjecaja, porastom razine liderstva etičke odluke linearno postaju sve kompleksnije i teže. 

Uspon regenerativnog društva

No. 39, Jesen 2018. Sada je posve očito - osjećamo to na svojoj koži - da se crne prognoze i najave upućenih stručnjaka o klimatskim promjenama ipak ostvaruju. Ako ste posljednjih desetak godina odmahivali glavom misleći da će se sve to nekako samo po sebi riješiti, sada iz vlastita iskustva svjedočite tome da ste pogriješili. Nakon posljednjih događaja ne možete drugo nego zastati i upitati se: „Možda je ipak riječ o najvažnijem problemu liderstva? Možda se doista susrećemo s 'izazovom svih izazova' prema kojem svi drugi problemi nalikuju tek pukoj dječjoj igri s kanticama u pijesku?“  
  • Stranice | 
© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Free download